Rutavdrag för flytthjälp

Rutavdrag för flytthjälp
Innehåll

Så här fungerar RUT-avdrag för flytthjälp

RUT-avdraget är en skattemässig förmån som infördes för att underlätta för privatpersoner att få hjälp med hushållsnära tjänster. Det inkluderar inte bara städning och hemservice utan omfattar även flytthjälp. Genom RUT-avdraget kan du få avdrag på 50% av arbetskostnaden direkt på din deklaration när du anlitar en professionell flyttfirma för din flytt.

För att kunna dra nytta av RUT-avdraget för flytthjälp finns det vissa kriterier som måste uppfyllas. Du måste vara privatperson och ha betalat för flytthjälpen själv, och tjänsten måste vara utförd i ditt privata hushåll. Dessutom måste flyttfirman vara godkänd för RUT-avdrag av Skatteverket, och de måste redovisa sina tjänster enligt de regler som gäller för RUT.

Vilka tjänster omfattas av RUT-avdraget för flytthjälp?

RUT-avdraget för flytthjälp omfattar en rad olika tjänster som kan göra din flyttupplevelse smidigare och mer bekymmersfri. Här är några exempel på tjänster som kan kvalificera sig för RUT-avdraget:

 1. Packning och Material tillhandahållande: En professionell flyttfirma kan hjälpa dig med packning av dina ägodelar i flyttkartonger och säkerställa att de är korrekt märkta för enkel identifiering. De kan även till handa hålla nödvändigt förpackningsmaterial såsom kartonger, bubbelplast, packpapper och tejp.
 2. Flyttning av Möbler och Boet: Flyttfirman kan flytta dina möbler och boet från ditt gamla hem till det nya. Detta inkluderar lastning av flyttbilen på ena platsen, transporten mellan adresserna och sedan lossning av möblerna på din nya destination.
 3. Montering och Demontering: Om det behövs kan flyttfirman hjälpa till med att demontera möbler som inte kan flyttas i ett helt stycke och sedan montera dem igen i det nya hemmet.
 4. Särskilda Hantering av Ömtåliga Föremål: Om du har ömtåliga eller värdefulla föremål som behöver särskild hantering, kan flyttfirman erbjuda extra omsorg och säkerhet för att skydda dessa föremål under flytten.
 5. Bortforsling av Skräp: Efter flytten kan flyttfirman hjälpa till med att bortforsla eventuellt överblivet packningsmaterial och annat skräp som uppstår i samband med flytten.

Det är viktigt att notera att RUT-avdraget endast omfattar arbetskostnaden för flytthjälpen och inte eventuella materialkostnader som kan ingå. Arbetskostnaden utgör normalt den största delen av totalkostnaden för flytthjälpen, vilket gör RUT-avdraget till en betydande ekonomisk förmån för privatpersoner som anlitar en professionell flyttfirma.

Kom ihåg att kontrollera med den aktuella flyttfirman för att säkerställa att deras tjänster är godkända för RUT-avdrag innan du bokar flytthjälp. Det är också bra att få en tydlig och detaljerad offert som specificerar de tjänster som ingår i flyttuppdraget, så att du kan verifiera att de kvalificerar sig för avdraget.

Vem är berättigad till RUT-avdrag för flytthjälp?

För att vara berättigad till RUT-avdrag för flytthjälp måste du uppfylla vissa kriterier som fastställts av Skatteverket. Här är några viktiga punkter som du bör känna till för att kunna dra nytta av denna förmån:

 1. Privatpersoner: Endast privatpersoner har rätt att använda RUT-avdraget för flytthjälp. Om du flyttar till ett nytt privatboende är du i regel berättigad till avdraget.
 2. Betalning av Tjänsten: Du måste själv ha betalat för flytthjälpen för att kunna dra nytta av RUT-avdraget. Om flytthjälpen betalas av en arbetsgivare eller någon annan tredje part, är du inte berättigad till avdraget.
 3. Godkända Tjänster: Flyttfirman måste erbjuda tjänster som godkänts av Skatteverket för RUT-avdrag. Detta innebär att de måste redovisa sina tjänster enligt de regler som gäller för avdraget.
 4. Privatboende: Flytten måste gälla för ett privatboende, vilket innebär att du flyttar till ett hus, en lägenhet eller en bostadsrätt som är avsedd för privat bruk.
 5. Särskilda Undantag: Det finns vissa undantag från RUT-avdraget för flytthjälp. Till exempel om du flyttar mellan två olika arbetsplatser eller om flytten sker inom ett och samma område (t.ex. inom samma bostadsområde) kan avdraget inte användas.

För att säkerställa att du uppfyller alla krav och är berättigad till RUT-avdraget är det bäst att kontrollera med Skatteverket eller din flyttfirma innan du bokar flytthjälp. De kan ge dig detaljerad information om hur avdraget fungerar och vilka tjänster som omfattas.

Hur ansöker man om RUT-avdrag för flytthjälp?

Att ansöka om RUT-avdrag för flytthjälp är en relativt enkel process, men det finns några steg du måste följa för att få avdraget godkänt. Här är en steg-för-steg-guide för hur du ansöker om RUT-avdrag för flytthjälp:

 1. Få Faktura och Kvitton: Först och främst behöver du en faktura och kvitton från flyttfirman som bevisar kostnaden för flytthjälpen. Se till att fakturan innehåller den nödvändiga informationen, inklusive företagsnamnet, organisationsnummer, adress, tjänstens beskrivning och arbetskostnaden.
 2. Logga in på Skatteverkets E-tjänst: Gå till Skatteverkets webbplats och logga in på deras E-tjänst med ditt BankID eller Mobilt BankID. Om du inte redan har ett konto, kan du enkelt skapa ett.
 3. Välj RUT-avdrag för Flytthjälp: Navigera till avsnittet för RUT-avdrag på Skatteverkets webbplats och välj ”RUT-avdrag för Flytthjälp” bland de olika tjänsterna som omfattas av avdraget.
 4. Fyll i Ansökningsformuläret: Fyll i ansökningsformuläret med den nödvändiga informationen, inklusive ditt namn, personnummer, flyttfirma och fakturans belopp.
 5. Ladda upp Dokumentation: Ladda upp fakturan och kvittona som bevisar kostnaden för flytthjälpen. Se till att de är tydliga och lättlästa för att undvika förseningar i godkännandet av avdraget.
 6. Skicka in Ansökan: Kontrollera att all information är korrekt och skicka in din ansökan om RUT-avdrag för flytthjälp. Du kommer att få ett kvitto på din ansökan som bekräftar att den har mottagits av Skatteverket.
 7. Avdraget Godkänns: Efter att Skatteverket har granskat din ansökan och verifierat informationen, kommer de att bevilja RUT-avdraget för flytthjälpen. Detta innebär att du kommer att få 50% av arbetskostnaden avdragen direkt på din deklaration.

Det är viktigt att spara alla kvitton och fakturor för flytthjälpen i minst ett år efter att avdraget har beviljats, eftersom Skatteverket kan begära att få se dessa som en del av deras kontroller.

Tips för att utnyttja RUT-avdraget för flytthjälp på bästa sätt

För att maximera fördelarna med RUT-avdraget för flytthjälp och få en smidig och kostnadseffektiv flyttupplevelse, är här några användbara tips att tänka på:

 1. Jämför Olika Flyttfirmor: Innan du väljer en flyttfirma för din flytt, ta dig tid att jämföra olika alternativ. Kolla upp deras priser, tjänster och recensioner från tidigare kunder. Det är viktigt att välja en pålitlig och erfaren flyttfirma som är godkänd för RUT-avdrag för att säkerställa att du kan utnyttja avdraget.
 2. Planera i Förväg: Planering är nyckeln till en smidig flytt. Börja planera i god tid innan flyttdagen och skapa en detaljerad lista över alla saker som behöver flyttas. Genom att vara välorganiserad minskar risken för överraskningar och komplikationer under själva flytten.
 3. Förhandla om Priser: Vissa flyttfirmor kan vara villiga att förhandla om priserna, särskilt om du bokar flytthjälpen under en mindre efterfrågad tidpunkt. Tveka inte att fråga om möjligheten till rabatt eller specialerbjudanden för att få bästa möjliga pris för flytthjälpen.
 4. Se Över Försäkringar: Innan du anlitar en flyttfirma, se över deras försäkringar och villkor för att vara säker på att dina ägodelar är skyddade under flytten. En ansvarsförsäkring ger extra trygghet om något skulle gå fel.
 5. Ta Reda på Vilka Tjänster som Omfattas: För att dra nytta av RUT-avdraget för flytthjälp måste du vara säker på att de tjänster du bokar är godkända för avdraget. Se till att få en tydlig specificering från flyttfirman om vilka delar av flytthjälpen som omfattas av RUT-avdraget.
 6. Spara Kvittot: För att kunna ansöka om RUT-avdraget behöver du kunna bevisa kostnaden för flytthjälpen genom att lämna in faktura och kvitton. Spara all dokumentation noggrant för att kunna dra av arbetet i din deklaration.

Sammanfattning: Fördelarna med RUT-avdrag för flytthjälp

Att dra nytta av RUT-avdraget för flytthjälp kan vara ett smart val för privatpersoner som vill göra sin flyttupplevelse mer ekonomisk och bekväm. Genom att använda avdraget kan du spara pengar på arbetskostnaden för flytthjälpen samtidigt som du får tillgång till professionell expertis och trygghet under hela processen.

Med RUT-avdraget kan du få 50% av arbetskostnaden för flytthjälpen avdragen direkt på din deklaration. Detta kan utgöra en betydande besparing, särskilt om du har stora och komplexa flyttbehov. Dessutom kan du kombinera RUT-avdraget med andra hushållsnära tjänster som städning eller trädgårdsarbete för att maximera de skattemässiga förmånerna.

För att utnyttja RUT-avdraget på bästa sätt är det viktigt att planera i förväg och välja en pålitlig och godkänd flyttfirma. Genom att spara kvitton och dokumentation kan du enkelt ansöka om avdraget hos Skatteverket och få ekonomisk hjälp med dina flyttkostnader.

Rutavdrag för flytthjälp
RUT avdrag flytt

Rutavdrag för flytthjälp Innehåll Så här fungerar RUT-avdrag för flytthjälp RUT-avdraget är en skattemässig förmån som infördes för att underlätta för privatpersoner att få hjälp

Läs mer »